2015. szeptember 20., vasárnap

Tropicalfish Aqua Line termékcsaládAz Aqua Line termékcsalád

Az van igazán jól megcsinálva,amit magadnak csinálsz meg-gondoltam magamban amikor újabb elfoglaltságképp házi szappanokat kezdtem el készíteni a gyári "méregbombák" helyett.Azért titokban egyet értettem Gáborral,mikor egy-egy  készítési nehézségnél az ember a saját kreatívitását és tapasztalatait beleadva,tovább gondolkodva tud újabb és még jobb terméket előállítani. Ettől lesz mindig jobb és tökéletesebb egy termék,mely aztán bátran kiállja a próbát más kezében is, hiszen saját magamon próbálom ki először.

Veréb Gábor sem tétlenkedett az utóbbi időben, melynek mi akvaristák csak örülhetünk, hiszen a bolt polcain már egy ideje kapható a növényes szakág új csodaszere az AquaLine termékcsalád. Aki annak  idején használta a Dr.Garden növénytápot,az tudja,hogy a Tropicalfish név garancia a kiemelkedően jó minőségre és az egyszerű használhatóságra,hiszen a kifejlesztője saját akváriumain ,növényein tesztelte,teszteli a termékeket folyamatosan.Ez az odafigyelés és lelkiismeretes munka teszi ezt a termékcsaládot is a dobogós helyre a hazai akváriumi növénytápok piacán.
Írom ezeket a gondolatokat úgy, hogy jómagam is elkötelezettje vagyok ezeknek a magyar piacon páratlanul jó minőségű termékeknek, hiszen az eredmények önmagukért beszélnek.
A közelmúltban több kiváló eredmény is született e tápok közreműködésével. Legszebb maga a kifejlesztő Veréb Gábor világbajnoki helyezése:


 
  "Hidden refuge"
                       2014 AGA Aquascaping Contest 120-200L kategória
                                                 első helyezés
                                                     

Az Aqua Line termékcsalád négy nagyon hasznos termékből áll, mely lefedi egy átlagos és egy profi növényes akvarista tápozási igényeit is. Azért említésre méltó ez, mert a tápok úgy lettek kifejlesztve, hogy egy alulvilágított medencében épp olyan jól teljesítsenek,mint a profi nagy fénnyel,co2-vel ellátott ,úgynevezett high-tech medencében.
A termékcsalád gerincét a TF Planter nevű tápoldat adja mely a növények számára nélkülözhetetlen mikro és makro elemeket (a nitrogén és foszfát kivételével) tartalmazza a legújabb, legstabilabb kelátolással.
(A kelátok szerepéről itt olvashatsz:


Hatóanyag tartalom tekintetében a növények számára esszenciális mikroelemeket tartalmazza,úgymint:

Bór(B)|Réz(Cu)|Cink(Zn)|Mangán(Mn)
Molibdén(Mo)|Magnézium(Mg)|Kálium(K)
Kobalt(Co)|Vas(Fe)

Adagolása:

5ml / 50 liter vízhez 7-10 naponta / 1 nyomás 1.2 ml
A legmodernebb kelátoknak köszönhetően akár el is felejthetjük a napi szintű tápozási metódust, hiszen elég 7-10 naponta-akár egy adagban is (!)- a vízbe öntenünk, természetesen vízcsere után. Jómagam is évek óta ezt az adagolási metódust használom sikerrel, mert ezek a tápok akár 10 napig is képesek ellátni a növényeket számukra felvehető tápanyaggal. Persze aki megszokta a napi tápozási rutint, az nyugodtan használhatja azt is. Nagyszerű kényelmi újdonság a pumpás flakon,így maszatolás nélkül,pontosan adagolhatunk,akár közvetlen az akváriumba is.
Az ajánlott vízcserék mennyisége is lecsökkenhet ezeknek a tápoknak a használatával, hiszen a stabilan, hosszabb időn át felvehető anyagokból sokkal kevesebb is elég a vízben, ezáltal a maradvány tápanyagok feldúsulásának az esélye is jóval kisebb, mint pl. egy EI módszeren alapuló tápozásnál, ahol szinte kötelező a heti 50% vízcsere,a módszer által megkövetelt túltápozás miatt.

A Planter használatával a vízcsere 15-25%-ra csökkenhet, hiszen a növények felhasználják, beépítik a tápanyagokat, azokból minimális marad a vízben.
Kevesebb tápanyag maradvány egészségesebb vizet is teremt, ezért aztán az algásodás is jóval kisebb ennek a tápnak a használatával. A pocsékolás nélküli tápanyagszintek a halaknak is kedvezőbb feltételeket teremtenek,elérhetővé téve a kényesebb halak és a dús növényzet összepárosítását.(pl.diszkozozás) .

Saját tapasztalatom,hogy valóban egy „bolondbiztos” táp a Planter. Stabilitása,a növényekre gyakorolt hatása (színesebb,tömöttebb,dúsabb növényzet,dúsabb gyökérzet,kiegyensúlyozott növekedés) ár/érték aránya, kiadóssága) méltán emeli a legjobbak közé e tápot.


A Planter másik két opcionális kiegészítője a TF Macro és a AquaLine Fe-vas tápoldat,mely elsősorban a High-tech növényes akváriumok szerelmeseinek lesz hasznos segítője.
A kevesebb hallal rendelkező akváriumokban és ott ahol nagy fénymennyiséggel,co2 adagolással fokozott növekedésre serkentetjük a növényeket,előfordul,hogy a másik három esszenciális tápanyagból (nitrogén és foszfor,kálium) nem lesz elegendő a vízben,hiszen a halak ürülékéből bekerült elemeket fokozott iramban szívják fel a növények,és a Planterrel adagolt kálium is kiegészítésre szorulhat.
Ekkor lehet szükség a TF Macro tápoldatra mely szintén a legjobb,konstans elemeket tartalmazó keveréke,nirátot és foszfátot és emellett plusz káliumot is tartalmaz. Szintén jellemzője ennek a tápnak is,a kiadósság és stabilitás.


Adagolás:
1ml / 20 literhez naponta

Saját tapasztalatom,hogy általában kevesebb is elég szokott lenni. Érdemes néha rámérni a nitrát-foszfát szintekre,mert egy kiegyensúlyozott növekedésű akváriumnál hihetetlen alacsony nitrát-foszfát szinteknél is lehet erős,hiánytünetek nélküli növényzetet tartani. Ezeknél az alacsony szinteknél a mikro tápanyagok is rendkívül jól hasznosulnak,nem alakulnak ki relatív hiánytünetek mint más túltápozásos metódusoknál.
Szintén high-tech és dúsan mohás, vagy színes növényekkel beültetett akváriumokban valamint bizonyos, sok vasat igénylő növények (pl.Staurogyne,Echinodorusok) tartásánál lehet szükség plusz vas adagolására is. Ehhez nyújt nagy segítséget az AquaLine FE –vas tápja mely szintén a legmodernebb kelátokkal és stabilitással rendelkezik.Sajnos nagyon sok vaskészítmény tartalmaz olyan vasat melyek a vízbe kerülve rövid ideig őrzik meg stabilitásukat és a vízben különböző hatások (pl fény) oxidálódnak ,valamint olyan átalakuláson mennek keresztül, hogy a növények számára felvehetetlenek lesznek. Ezek az anyagok aztán kicsapódva üledékként vagy a talajon,vagy a szűrőkben kötnek ki.

Az Aqua Line FE rendkívül stabil,én hetente egyszer adagolom a Planterrel együtt. A növények színét maximálisan kihozza.

Adagolás:
1ml /100 literbe Ez 0.2mg/l-el növeli a víz vas mennyiségét.

Saját tapasztalatom hogy már 0,2mg/l vasszintnél sincsenek hiánytünetek,de mindenkép érdemes 1mg/l alatt tartani az értéket a toxikusság és a fokozott algásodás elkerülése végett.


Végül,de nem utolsó sorban a termékcsalád másik nagy ásza következzen. Ez pedig a TF Starter, mely ugyan nem táp,de az akváriumok mindennapi segítőit a lebontó baktériumokat hivatott erősíteni.

A lebontó (nitrifikáló) baktériumok minden jól működő akváriumban megtalálhatók. Eme apró élőlények hivatottak lebontani az akváriumban keletkező káros anyagokat (nitrit,ammonia) melyek felszaporodva mérgezőek lehetnek. Vízcserekor,vagy szűrőtisztítás után,esetleg gyógyszeres kezelések után ezek kisebb-nagyobb részétől is megszabadulunk,pótlásuk szükséges. Zavaros,homályos víz kezeléséhez is remekül alkalmazható,csakúgy mint az oly gyakori víz felszínén képződő bosszantó filmréteg (surface sculm) esetében.
Új akváriumok indításánál még nincsenek elszaporodva ilyen hasznos baktériumok az akváriumban és szűrőben, ezért a Starter alkalmazása kiemelten fontos a víz”élővé” tételéhez.

Adagolás:

Új szűrő,szűrőanyag esetén: csepegtessünk a szűrőanyagokra
Vízcserekor: 1ml / 20 liter
Zavaros víz, vagy "filmréteg" esetén: 25csep / 20 liter / nap 

Saját tapasztalatom,hogy tényleg jól fel kell rázni. :-) .Erősebb növénymetszés után is szoktam adagolni,valamint ha kialakul a vízfelszínen kis filmréteg,akkor másnapra eltünteti.Vízcserekor is adagolom rendszeresen.Új akváriumnál intenzívebben adagolva szinte ismeretlen volt bármiféle zavarosodás,vagy magas ammónia szint.

Az AquaLine termékcsalád minden bizonnyal nagy jövő előtt áll,mert minden elvárásnak maximálisan megfelel,széles körben alkalmazható,kiadós termék.Akár kezdő tudásszinten is csodálatos növényes akváriumokat készíthetünk,nevelhetünk velük.Érdemes kipróbálni!
A termékek itt érhetőek el:
Tropicalfish webshop

Az alábbi képek saját akváriumomról készültek melyhez AquaLine termékeket használok.


2 megjegyzés:

 1. Le a kalappal :)
  Remekül összeszedted a család minden tagját.
  Átfogó képet adva a kezdő és haladó akvaristák számára a növényezés új távlatának eléréséhez .
  Köszi Neked Zsotyi

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm!Szerettem volna megmutatni,hogy a hazai piacon is találni világszínvonalú tápokat,termékeket,melyekkel töredékéből megvalósíthatja bárki az álmai akváriumát....

   Törlés