2010. március 7., vasárnap

Csináld magad! - Co2 diffusor tisztítása


Egy macerás akvarisztikai eszköz a Co2 diffúzor.Pedig szeretem.Hatékony,jól néz ki,jó látni a kristálytiszta üvegből feltörő aprócska buborékokat,ahogy az áramlást meglovagolva szétfutnak az akváriumban.
A szépség,tisztaság azonban múlandó..
Még a legprofibban beállított akváriumban is több-kevesebb idő alatt elkoszolódik a diffúzor kerámiabetétje.Ha intenzíven fényt kap,sűrűbben,de egy árnyékban lévő porlasztó is legalább kéthetente tisztításra szorul.A vékony alga réteg,vagy baktérium,esetleg más szennyeződés eltömíti a kerámia mikroszkópikus pórusait.Ez onnan vehető észre leginkább,hogy az igen apró buborékok kezdenek eltűnni és csak a nagyobb pórusokon,jóval durvább porlasztással jön csak a co2.Ez természetesen ront a széndioxid beoldásának hatásfokán.A nagyob bubik rosszabbul oldódnak és igen hamar el is hagyják az akvárium vizét,még mielőtt beoldódhatnának abba.
A diffúzor tisztításával tehát bajt előzhetünk meg és pénzt spórolhatunk,mivel a rossz beoldódás előbb-utóbb alga problémákat okozhat,másrészt a gyorsan elillanó gáz nem olcsó.

A diffúzorok(és más üvegből készült akvarisztikai eszközök) tisztítására kaphatók speciális folyadékok,melyek környezetbarát és az élőlényekre nézve biztonságos módon végzik dolgukat.Egyetlen hátrányuk csak az áruk.



Házi megoldásként sokan használnak sósavat,hypót,hidrogén-peroxidot vagy éppen domestost,melyben több kevesebb ideig áztatva feloldódik a szennyeződés.

Ezek a vegyianyagok minden háztartásban fellelhetőek,és igen hatékonyak eme szennyeződésekkel szemben.Mivel háztartási szerek,ergo nem kerülnek pénzbe.Egy a probléma velük.Veszélyes mérgek a vizi élővilág számára.

A probléma ott adódik,hogy a diffuzorok,kialakításuknál fogva nagyon nehezen öblíthetők,moshatók ki belülről.Egy domestossal alaposan átitatott difit kipucolni sokáig macerás volt nekem is,míg az alábbi módszert ki nem találtam.

Mivel nekem a domestosos áztatás vált be legjobban,így ezt mutatom most be a kedves olvasónak.





Hozzávalók:
pár ml domestos,
egy orvosi fecskendő(5-20ml-es),
10-15cm 4-6-os szilikoncső,és a szennyezett diffuzor.
Fecskendőből ajánlatos a gumikarmantyúval megerősített változatot használni,ez nagyobb nyomást tud produkálni.


Első körben a piszkos difire pár ml domestost öntök,majd pár ml vízet hozzácseppentve elkeverem a kerámia felületén.Így hagyom vagy két órát.


Két óra múlva a domestos szép lassan beszivárog a difi belsejében,közben elvégzi a piszkos munkát.



Csatlakoztatom a szilikon csövet a difihez.Felszívok tiszta vizet a fecskendővel,rádugom a cső másik végére és szép lassan átnyomom a vizet a difibe.Egy kézzel ajánlott a fecskendő végén megfogni a csövet,nehogy leverje a nyomás.Fontos,hogy lassan nem túl nagy nyomással préseljük a vizet,nehogy szétrepedjen a difi,vagy a kerámia.

Ezt hatszor-hétszer megismételve,a difit kerámiával lefelé tartva tökéletesen megtisztíthatjuk kívül-belül a diffúzort.
 

 

Mikor a difiben lévő víz már rázásra sem habzik fel,kristálytiszta,és nem klórszagú a kerámia,akkor biztosan tiszta és egy öblítés után visszahelyezhető az akváriumba.
Én a maradék vizet kiszívom belőle a fecskendővel,és a legközelebbi tisztításig cseredarabként tárolom,így a karbantartásnál csak addig áll a co2,míg megcserélem a piszkosat a tisztára.



Jó munkát!

4 megjegyzés:

  1. Én is ezt a megoldást használom a difi belsejének tisztítására, igaz én supergét használok. Először kiszívom a beszivárgott supergét, majd nyomok bele tiszta vizet, utána azt is kiszívom, egy kicsit a külsejét is lemosom és kész is :) Csak reggelente veszélyes csinálni, mert egy kicsit komás az ember :D

    VálaszTörlés
  2. Én eddig 20%os ecetet használtam. Tökéletesen tisztít, és nem kell bajlódni az eltávolításával, ha marad is benne kicsi, semmi baja nem lesz tőle az akvárium élőlényeinek :)

    VálaszTörlés
  3. Köszi a megjegyzést!Nekem az ecet nem vált be,de az öblítés módszere az ami miatt megosztottam a gondolataim.

    VálaszTörlés
  4. Én Hypót haszáltam, 15 percet állt benne, félórát öblítgettem, tökéletesen tiszta lett, és a halak is élnek :D. Remek ötlet a fecskendő használata.

    VálaszTörlés