2010. július 24., szombat

Karcsi bácsi klímája avagy Peltier elem mint akvárium hűtés.Ebben a kánikulában soha nem látott magasságba kúszik az én akim "higanyszála" is.
Két 10cm-es pc ventilátor már rég kevés mint az a bizonyos mackósajtban a brummogás.....

Ahogy a víz hőmérséklete megközelítette a 30 fokot,úgy kezdett az agyam (!)is járni valami más megoldáson.
A légkondi folyamatos járatása kilőve.Egy 180-as növényes "high-tech"akvárium üzemeltetése így is kiveri néha a biztosítékot a családi kassza összesítésénél…
Akvárium hűtő...szép álom,csak reggel mindig felébredek…..

Eszembe jutott egy mai napig is használt elmés szerkezet akváriumi környezetbe való aplikálása.....

Igen,az elektromos hűtőládám technikája izgatta fel a fantáziám.

Hogyan is tudnám ezt az akváriumi környezetbe aplikálni?

Végülis  firkálmányom csak egy elmélkedés.Megvalósítani még nem tudtam,csak hangosan gondolkodtam.....Hozzáértők hozzászólásait várom a témában!

Szóval Peltier elem.No,mi is ez?
Charles Peltier(Peltier Karcsi bácsi..) francia fizikus találta ki ezt az elmés szerkezetet,melynek röviden összefoglalt tulajdonsága,hogy feszültséget kapcsolva rá az egyik oldala felmelegszik,míg a másik erőteljesen lehűl.TEC (thermoelectric cooler) a másik elnevezése.
Itt olvashatunk róla bővebben.
Ezt az elmés szerkezetet használjuk többek között az árammal működő hordozható hűtőtáskákban is.

Maga a hűtőtáskánk fedelének eltulajdonítása a családtól,majd annak az akvárium hűtésére való felhasználása felér egy válóperrel,ezért ezt most inkább kihagynám….

Viszont a szerkezet lemásolása,annak házilagos megvalósítása élénken foglalkoztat.

Tehát kellene nekünk ebből a peltier elemből .Magyarországon is kapni,
de pl.az ebay jóval olcsóbb megoldásnak ígérkezik.
Mivel szeretek barkácsolni,de az elektronikában ilyen mélységű tapasztalatom nincs,ezért az az egy dolog csak a fehér folt,hogy hány darab ilyen peltier elemet kellene venni a megfelelő hatáshoz.Én kettő darab 40X40mm-es elemre gondoltam.

Mivel ezek az elemek azért szeretik enni az áramot,egy erősebb tápegység szükségeltetik hozzá.
Egy laptophoz való 5-6 amperosra gondolok,ilyet már 14 dolcsiért lehet venni.

A peltier elem egyik fele melegszik a másik lehűl,ezért a két oldalát egy-egy hűtőbordával kell ellátni.
Az elektronikában használatos szabvány nyers hűtőbordát lehet akár venni,

de egy pc bontóban is találhatunk fillérekért megfelelőt.


Úgy terveztem,hogy a peltier elem két oldalára bordát ragasztok,ahogy a hűtőtáskában is.Ennek egyik fele melegedni fog a másik lehűl.A meleg oldalt egy pc ventilátorral hűtöm,a hideg oldal bordái közé
Viszont 4/6-os,vagy nagyobb átmérőjű csövet vezetek hullám vonalban,ahogy a bordák közt elfér.

Az egészet egy kis szökőkút szivattyúval hajtanám meg,melyet az akváriumba helyeznék.Egy akváriumba helyezett hőkapcsolóval automatizálni is lehetne az egészet.

A beszerzés helyének függvényében 5-11 ezerből ki lehetne hozni az egészet.Persze nagy kérdés a rendszer hatásfoka,melyet csak a kipróbálás válaszolhat meg.

Hozzáértők ne kíméljenek!


9 megjegyzés:

 1. Nem lehetne megoldani azt, hogy az elem hideg részét közvetlen a vízbe tegyük, akár a rászerelt bordás részét... így nem kellene csöveken keresztül vezetni a vizet!
  Bár csak egy ötlet..

  VálaszTörlés
 2. Igen ez is egy lehetséges megoldás,csak nekem az esztétikával van vele kis bajom

  Ilyen mint ez:
  http://www.akvarista.hu/?oldal=42&uid=15677&cmd=show&id=2053

  VálaszTörlés
 3. Szia.

  Mivel segítettél az Akvarista.hu-n, ezért én is ellátlak egy jó tanáccsal mivel pont járatos vagyok ebben a témában. A peltier elem meleg oldalára jó gondolat egy borda + venti és olcsó is. Mondanám, hogy jobb lenne a hűtés hatásfoka, ha egy jobb minőségű hőcsöves CPU hűtőt tennél rá (jó csendeset), de mivel nem a halak megfagyasztása a cél, ezért a te elgondolásod tökéletes és olcsó.

  Javítani a másik oldalán tudnál nagyon sokat. A csigavonalban elhelyezett cső jó lenne (gondolom tiszta réz), de nagyon rossz lenne a hőátvezetés hatásfoka. Persz telenyomhatnád hővezető pasztával a bordaközöket és abba ágyazhatnád be a réz csövet, de az sem lenne túl jó. A hővezető paszta is csak minimális vastagságban igen jó vezető. A legjobb megoldás az lenne, ha vennél egy vízhűtéses blokkot (CPU vagy GPU) használtan 2-4 ezer ft, ebay tele van velük. Itt egy http://www.aqua.hu/gigabyte-chipset-blokk--vizhutes-98749.html

  Csak hogy lásd, milyen. Na ennek az alját én bekenném hővezető pasztával, rátenném a peltier hideg oldalára, a másik oldalra a bordát. Összefogatnám (finoman, mert így ki lehet nyírni a peltier elemet/) és rá/ a venti a meleg oldalára. Ezekhez általában 8/10-es cső való, könnyen beszerezhető. Én a Peltier elem méretét is úgy választanám meg, hogy pont passzoljon rá a blokk. Az adott gigabyte blokk pld egy 40x40-es 41W-os peltier elemmel jó párost alkotna. Ez kb 4-5A-t kajál maximum 12-15 volton. A többi már pofon egyszerű, szivattyút összekötöd a blokkal, áram a gépnek és kész a hűtő. Ha szeretnéd még egy hőfokkapcsolóval összehozhatod és vezérlésed is lesz.

  Üdv,

  Grisha

  VálaszTörlés
 4. Böngészgettem és eddig ez az egyik legjobb leírás, az utolsó kommentel egyetemben. Végül sikerült kivitelezni a leírtakat és ha igen bevált? Szeretném én is megcsinálni, de nem akarok rá beruházni ha nem működik, vagy kevés a szerkezet hatásfoka.... Tehát ? :)

  VálaszTörlés
 5. Hát a kivitelezés még várat magára.A visszajelzésekből az derül ki,hogy kivitelezhető lenne a dolog,bár több peltier elemmel és nagyobb anyagi beruházással.Másik sarokköve a dolognak,hogy a befektetett pénz és a megnövekedett villanyszámla megéri-e?Ha lenne időm,ahogy nincs,biztos megépíteném,mert én látok benne fantáziát.

  VálaszTörlés
 6. Sziasztok.
  Én is sokat gondoltam erre a megoldásra!
  Rá is szántam magam és megépítettem!
  Sajnos a tapasztalatom az ,hogy nem működik megfelelő hatásfokkal!
  Nekem egy 350literes aksim van ennél azt kell mondjam 1 nap járatás után a hőfok meg se mozdult!
  3éve keresem én is a jó megoldást,ha valaki tud használhatót szívesen várom az ötleteket !
  Üdv Imi

  VálaszTörlés
 7. Sziasztok. Én is sokat töprengek az aksik hűtéséről, mivel én hidegvizi halakat akarok tartani. Mivel itt vagyunk a nagy energia válság közepette, én valami megújuló energiában gondolkodok! :) Ha családi házban lakik valaki és magas a talajvíz is, akkor egy sima ásott kútba kell rakni egy bordás hőcserélőt, és azon megforgatni az aksi vizét... Még nem próbáltam, de egy erősebb szivattyú munkával sztem bármekkora aksi lehűthető vele. Persze nagy a befektetés ha nincs kutunk, de az áramszámlából hamar megtérül! :)
  üdv.

  VálaszTörlés
 8. Az ötlet nem rossz,már csak egy kutat kéne ásnom a panel alá...
  Egyébként tényleg jó ötlet,kisebb csövezéssel,ha nincs messze a kút,megoldható lenne.

  VálaszTörlés
 9. arulnak gyari akvarium-hutoket : http://www.novatecproducts.com/iceprobe_aquarium_chiller.htm

  VálaszTörlés