2012. szeptember 23., vasárnap

Kérek egy konyakot Ammannia!



No,akkor most csalódást kell okozzak annak,aki a blog címére kattintva valami laza olvasmányt,netalán e nemes nedűről szóló írományt várt...


Szertetnélek megismertetni benneteket egy számomra kedves növénnyel,mely az utóbbi időkben vált kedvencemmé.Kezdő akvakertészeknek  is ajánlom mert a meglévő technikával (jó szűrés,világítás,esetleg co2) a "piros növényt akarok" kategóriában is siker koronázhatja fáradozásunk.



Latin nevén Ammannia gracilis-nak nevezik,magyarban talán leginkább a konyaknövény  név honosodhatott meg utalva nagyon kellemes rózsaszínes konyakszínű levelére.



Felfedezését J.A. Guillemin és S. Perrottet botanikusoknak köszönhetjük kik 1933-ban írták le először ezt a növényt Szenegáli kutatómunkájuk során. Élőhelye is itt található Nyugat -Afrikában Szenegál és Gambia vidékein,ahol homokos nedves talajon él a folyók mentén.


Mivel vízparti/mocsári növény,ahol az esős évszakokban gyakran kerülhet víz alá,így ez a növény is alkalmazkodott ehhez a kétlaki életformához.Mind víz alatt,(submers)mind víz felett (emers)jól érzi magát.Virágait azonban a víz felett hozza.



Stem növényként kedveljük  és ültetjük elsősorban kellemes színéért,mely remek kontrasztot ad  más zöld,vagy bordó levelű növényekkel.
Stemeknek az akvarisztikában általában az egyenes szárú,többnyire elágazás nélküli,hosszú ízközű növényeket nevezzük.Föleg háttérként,középnövényként ültetjük őket,melyeket rendszeresen metszenünk kell,mivel a fényviszonyok függvényében rövidebb-hosszabb idő alatt kinövik az akváriumot.Ekkor a stem növényeket visszavágjuk kurtítjuk.A levágott hajtásokat a meglévők mellé dugdoshatjuk,vagy egyszerűen felcseréljük az anyatővel,ha nem szeretjük látni a levágott hajtású szárrészeket.



A konyaknövény is ilyen.Mint latin nevének jelentése (gracilis=vékony,törékeny,nyúlánk) is mutatja hosszúra nőnek hajtásai,melyek a fény felé törekedve egyre színesebbek lesznek.A rózsaszíntől a sötétebb konyakszínig-pirosig változnak a levelek,természetesen a megvilágítás erősségétől függően.

Levelei vékonyak,párosával átellenesen helyezkednek el a száron,a vízfelszín közelében enyhén fodrozódnak is,elérve a 8cm-es hosszúságot.Szára üreges,könnyen pattan,törik,inkább szögletes mely elérheti az 5mm-es vastagságot is.Gyökere dús,hamar,jól gyökeresednek a levágott hajtásrészek.A levágott száron 2-3 új hajtás is növekedhet.

Egy kifejlett növény jó körülmények közt akár 60 cm-re is megnő.A víz fölé érve átalakul és ott hozza a levéltövekben kicsi,de szép rózsaszínes-pirosas virágait,melyeknek 4-8 porzójuk és egy termőjük van.Magjai vöröses színűek.


Igényei:

Általában a lágy és közepesen kemény vizet szereti 5-15NK közt,mely ideális esetben enyhén savanyú,semleges (6,2-7,0) pH-jú.
Vízhőmérséklet 22-28C közt az ideális.A szakirodalomban ettől kissé eltérő szélső értékeket is említ.
Fény és tápanyag igényes mint általában a vöröses levelű növények.Ügyeljünk rá,hogy minél több fényt kapjanak az alsó részei,így végig szép rózsaszínes pirosas marad,és visszametszés után is hamar magához tér.

                                                          Kevés fényben is szép

                                                                    Fényárban
Nem olyan "sprinter" mint a többi zöld stem növény,de intenzívnek mondható a növekedése.Extra vasat és a co2 adagolást is igényli,hogy kiteljesedjen valódi formája,színe.

Nálam kb.0,8watt/liternél ,13-15NK,26-28C-on szépen erőteljesen növekedik co2 adagolása mellett,laza növényi talajban(Pro Soil),táptalajjal,intenzív tápozással.

Amiért kedvelem:viszonylag húsos levelei nem hullanak le,a szár nem kopaszodik fel,mint más piros stem növényeké,még az árnyékos részeken sem,maximum visszazöldülnek,ha nem kapnak lent elég fényt.Piros levelűként igénytelenebb más fajtáknál,persze ez idézőjelben értendő csak ebben a kategóriában.Kevesebb fénynél is jól szineződik és ha nem is lesz "piros",de kevesebb fénynél is kellemes rózsaszínes árnyalatával üde szinfoltja az akváriumunknak.
Inkább nagyobb magasabb akváriumokba(80-100liter és 45cm felett) ajánlom erőteljes növekedése miatt.

Tudományos osztályozás:

Törzs:           Magnoliophyta (Kétszikűek)
Osztály:          Magnoliopsida (Zárvatermők)
Rend:            Myrtales          (Mirtuszvirágúak)
Család:          Lythraceae     (Füzényfélék)
Nemzetség:    Ammannia
Faj:                Ammannia gracilis

Képek/Pictures:
myaquaclub.ru
H-Jochen Frank
NParks Flora&FaunaWeb
Plantgeek.net
Vincent Tob



1 megjegyzés:

  1. Üdv
    Ezt a növényt megjegyzem magamnak egy majdani növényes akváriumhoz, köszönöm hogy megismertettél vele.

    Egy apró megjegyzés: rendszertani besorolásnál a ugyan csak a magyar megfelelőknél, de véletlenül felcseréltél két rendszertani egységet.
    Magnoliophyta törzs ugyebár a zárvatermők törzse, és a magnoliopsida osztály a kétszikűek osztálya, ezt esetleg, ha lehet, javítsd ki.

    Máskülönben jó kis leírás ez.
    D.F.

    VálaszTörlés