2013. május 20., hétfő

Növénynemesítés vagy hókuszpók?



Nem szeretem ha becsapnak.Akkor meg főleg nem ha még azt hiszem,hogy értek hozzá,aztán kiderül bepaliznak....
Füstölgésem tárgya az akvarisztikai növénytermesztést is elért törpe változatú növények kiléte.
Kertésztanonc koromban újdonságként alkalmazott technológia volt az úgynevezett törpe növekedésű növények előállítása.Bizonyára ti is láttatok,láttok kertészetekben ilyen mini növényeket,melyeket apró kis cserepekbe,szívecskékbe,talicskát toló tehénkékbe és ki tudja milyen pirinyó edényekbe ültetnek.Ezek megszólalásig hasonlítanak az eredeti nagy növényekre,mégis pirinyóak,látszólag jól elférnek parányi helyükön.

E növények azonban legtöbbször nem a növénynemesítők munkáját dicsérik,hanem a modern kor kémikusait,ha egyátalán lehet dicséretről beszélni.

Régóta felfedezett dolog hogy a növények növekedését nem csak bizonyos ásványi(makro,mikro) anyagok,aminosavak,hanem bizonyos hormonok is szabályozzák.Többféle ilyen növényi hormont is ismerünk:


Auxin - A szár és a gyökér növekedésének irányításában, valamint gyümölcsképződésben, a levél-és gyümölcshullásban is egyaránt részt vesznek

Etilén -  a gyümölcsök érését gyorsítja, és a növények virágzására hat. A magvak csírázását, és a hagymák és a gumók kihajtását befolyásolja. Az etilént a kertészetben és a gyümölcstermesztésben is felhasználják hormonhatása miatt, mivel a zölden szedett gyümölcsöknek (például banánnak) segíti az utóérését, és időzíthető vele egyes dísznövények virágzása (bizonyos határok között).

Citokinin - a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását, a sejtmegnyúlást, a gumók képződését és a színtestek érését serkenti. Ez a hormon indítja meg a növények csírázását, és késlelteti a levelek öregedését.

Abszcizinsav - A sejtek növekedését gátló növényi hormon. A fák leveleinek lehullását, a rügyek téli nyugalmi állapotát idézi elő.

Gibberellin -  Fokozzák a sejtek növekedését, a kambium sejtek osztódását. Hatásukat auxin jelenlétében fejik ki.

Tudományosnak nem nevezhető eszmefuttatásom szempontjából az utolsó kettőhöz van némi közöm.Az abszcizinsav termelést fokozó szereket permetezik ősszel a kitermelésre váró faiskolai csemetékre,ezáltal meggyorsítva a levélhullást és a téli "üzemmódra" való átállást.Ez szállítási és a későbbi jó eredés szempontjából nagyobb jelentőségű.
A Gibberellin nevű hormon szabályozza a sejtek növekedését mint azt az előbb olvastuk.Na, mármost a modern technika számtalan vegyszert állított már elő a növények tuningolására,és hát ennek a fordítottját is megértük már jó pár éve.
Olyan készítmények kerültek a forgalomba melyek ennek a gibberellin nevű hormonnak a termelését blokkolja,ezáltal a növény kisebb lesz,rövidülnek a levelei,az ízközök,sőt sokszor a szinezet,virágszín is változik tőle.

Manapság már többfajta ilyen szer létezik :
chlormequat
daminozide
flurprimidol
mefluidide
paclobutrazol
tetcyclacis
uniconazole hogy csak a legygyakrabbakat említsem.

Általában öntözéssel felszivatással juttatják ki a növényekre a kívánt hatás eléréséig,de léteznek már levélen keresztül felszívódóak is.
Persze minden csoda három napig tart.Mint a törpe növény.Illetve addig amig ennek a PGR (Plant Growth Regulator-növekedés szabályzó) szernek a hatása tart.Ezután a gyanútlan vásárló csak azt veszi észre,hogy a szeretett mini növénykéje olyan jól érzi magát,hogy kinövi a pici helyét és csak nő,nő....

Itt jön a képbe tudatlan történetírónk,aki nagyon megörült annak,hogy a botanikusok,növénynemesítők végre rátaláltak az akvarisztikai növényekben rejlő hatalmas lehetőségekre és áldozatos nemesítő munkával kinemesítettek pár szép növényünknek az alacsonyabb változatát is,melyeket bátran lehet előtérbe,kicsi akváriumba is tenni hiszen úgysem nőnek meg......

Írásom közben nézem a nano 20 literben pöffeszkedő Hygrophila corymbosa "Compacta" töveket,melyek lassan kitakarnak mindent akkorára nőttek.....
Ahogy látom megjelentek már az Alternanthera és Glossostigma minik is a boltokban......

Kicsit becsapásnak érzem ezt az eljárást,arról nem beszélve,hogy a kezelés után nem tudni mennyi vegyszermaradék marad szabadon,az mikor bomlik le,van-e káros hatással más szervezetekre.A leírások szerint ezek nem veszélyes szerek némelyik egyenesen szerves vegyületek alapváza.Én azonban mindig gyanakvó vagyok és ezt is a természet rendjébe való beavatkozásnak vélem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése