2023. február 12., vasárnap

Osmocote műtrágyák akvarisztikai alkalmazása




 Hazánkban ritkábban tárgyalt ,bár fontos része a növényes akvarisztikának a talajok utólagos tápanyag utánpótlásának kérdése.Gyakorló  akvakertészeknek manapság szinte teljesen természetes 

a növények folyékony trágyázása különböző folyákony tápoldatokkal,míg a gyökér felőli tápanyag utánpótlást letudják az aktív vagy inert talaj alá az indításkor elterített vékony táptalaj réteggel. 

Ez a koncentrált táptalaj réteg ,fajtától függően 9-18 hónapig biztosít tápanyagokat növényeink számára. 

Az akvarisztikában sokág elterjedt nézet volt ,hogy az akváriumi növények nagy része inkább a levelein keresztül,vagyis a vízoszlopból veszi fel a tápanyag szükségleteinek zömét,és csak kisebb részük (pl. az echinodorusok,cryptocoryne-k) táplálkoznak főleg gyökérről.

Az aktív talajok elterjedésével párhuzamosan ez a nézet sokat változott.Előtérbe kerültek azok az termesztő/ültető közegek,melyek képesek tápanyagokat tárolni,azokat folyamatosan leadni kedvenc növényeink számára.Ehhez kapcsolódva a vízbe viszont jóval kevesebb tápanyagot adagoltak folyékony formában.Ezt a tápozási metódust nevezzük manapság lean (vékony ) tápozásnak,mely gyakorlatilag alátámasztja azt az elgondolást,hogy a vizinövényeink zöme,bár mindkét (gyökér és levél )felületen képes a tápanyag felvételére és beépítésére,azért a gyökér oldali tápanyag utánpótlás jóval kevesebb energiába telik a növényeinknek.

Az inert (tápanyagot nem tartalmazó "sóder") talajokat értelemszerűen alsó táptalaj réteggel indítjuk manapság ha high-tech vonalon gondolkodunk,de egy kevésbé megvilágított ,igénytelenebb növényekkel telepített akváriumban is jó szolgálatot tesz a fedő talaj alá helyezett táptalaj réteg, pont a fentebb említett gyökérről való előnyösebb tápanyag felvétel miatt. 


Ezek a tápanyagot biztosító alsó talaj rétegek a növények növekedési intenzitásától függően azonban idővel kimerülnek.Ilyenkor tapasztalja az akvakertész,hogy hiába a vízoszlopba adagolt folyékony tápoldat,a növények mégis leépülnek,hiánytüneteket mutatnak. Sokan vannak akik kilyenkor újraindítják az akváriumot,vagyis szétszedik, a talajt kidobják és új táptalajjal,új aktív ,vagy épp inert talajjal előről kezdik az egészet. De mi történik, ha az egyszeri akvakertész nem arról álmodik hogy 9-12 havonta szétszedje az akváriumát,hanem tovább,ne adj isten több évre tervezi fenntartani a megálmodott víz alatti kertjét?  


Az aktív talajok cseréje sokszor tetemes költséget von maga után,de egy inert talaj cseréje egy nagyobb akváriumban is elég nagy felfordulás,így jogos az az igény,hogy egy-egy setupot minél tovább egyben tartsunk ,növényeink mindig a legszebb formájukat mutassák. Ezért aztán a szabadföldi növénytermesztéshez hasonlóan az akváriumban is kézenfekvő lett a szétszedés nélküli tápanyagutánpótlás igénye. 


Tápanyagot a talajba töbféle módon is juttathatunk. A boltokban évtizedek óta lehet kapni különféle tápgolyókat és kapszulákat,  melyek vagy csak a makro tápanyagokat tartalmazzák,vagy makro és mikro tápok keverékét egyaránt.








Külföldi és hazai fórumokon olvasható,hogy az akvaristák,költéget kímélve házilag készítik el ezeket a tápgolyókat,kapszulákat. Nagy Viktor blogján olvashatunk (https://www.akvablog.info/2015/01/diy-gyokertapgolyo-komposztbol-es.html )az egyik legtermészetesebb tápanyag utánpótlásról az agyaggolyóba gyúrt kerti komposzt keverékről mely viszonylag egyszerűen előállítható szerves tápanyag utánpótlást biztosít.Számos hasznos és előnyös tulajdonsága mellett talán csak az lehet a hátráynya,hogy ha növényeket kiszedünk,átültetünk,akkor a kihúzott gyökérzettel együtt felhúzzuk ezt a komposztos agyagot is a vízoszlopba. Létezik szobanövényekhez készített táprúd szintén agyaggolyóba ágyazva erről  itt olvashatsz .

Aki viszont nem szeretne túl sokat pepecselni az agyag golyók gyúrásával,szárításával,annak kézenfekvő lehet a gyári kapszulás osmocote rendszerű tápanyagokat házilag,jóval olcsóbban a talajba juttatni.

 

                    De  mi is az az Osmocote és hogyan működik?



Az Osmocote szó az ozmózis és bevonat szavakból származik.

                  Mit nevezünk ozmózisnak?


Az ozmózis a legjobban úgy írható le, mint a víz mozgása egy adott típusú membránon (ez lehet természetes,vagy mesterséges) vagy bevonaton egy magasabb koncentrációjú területről egy alacsonyabb koncentrációjú területre. Az ozmózis szabályozza a víz beáramlását az Osmocote granulátumokba és a tápanyagok kijutását azokból. A növények víz és tápanyag felvétele is az ozmózisnyomás-különbségen alapul.


      Hogyan működnek az Osmocote műtrágyák?


Az Osmocote műtrágyák speciális, szabadalmaztatott bevonattal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a tápanyagok fokozatos felszabadulását. Minden granulátum szerves,organikus gyanta bevonattal van ellátva, amely szabályozza a tápanyagok napi felszabadulását. A bevonat vastagságának változtatásával a felszabadulási jellemzők módosíthatók a növény növekedési igényeinek megfelelő hosszú élettartam érdekében. A granulátum belső magja nitrogént, foszfort, káliumot (NPK) és minden lényeges nyomelemet tartalmaz.



Az Osmocote granulátumot a növény termesztőközegébe, cserépbe vagy tartályba keverik. Amikor a növényeket öntözzük, a víz behatol a szemcsebevonatba, és elindul a tápanyagok feloldódása. A hőmérséklet által befolyásolt ozmotikus nyomás hatására a tápanyagok a bevonaton keresztül szabadulnak fel, és a tápanyagok elkezdenek kifelé mozogni. A tápanyagok a hosszú élettartam során állandó és szabályozott sebességgel szabadulnak fel. Amikor minden tápanyag felszabadul, a gyantabevonat lebomlik és szétesik.


Az osmocote műtrágya szabályozott tápanyag leadása az akvarisztikai felhasználást is biztonságossá teszi,mélyen a gyökérzónába helyezve nem okoz a vízoszlopba tápanyag kiáramlást ezáltal, algásodást,algabummot. Ugyanezen tulajdonsága révén biztonsággal alkalmazható a nitrátnál kedvezőbb felszívódású és a talajoldatban tartósabb ammónium nitrogén is, ami folyékony tápként a vízoszlopban erős algásodást okozhatna. 


Akvarisztikai alkalmazásban a legtöbbször emlegetett és használt Osmocote Plus nevű műtrágya hazánkban nem elérhető,de szinte azonos hatóanyag tartalommal kapható a Substral Osmocote termékcsalád szerencsére kis (750gr) kiszerelésben is. A termékcsalád Balkonbumen dünger- Balkon virágokhoz kifeljlesztett makro és mikroelem tartalmú készítménye saját tapasztalataim alapján megfelelő számunkra. Ha valaki esetleg nem akar mikro,csak makro elemekből utánpótlást a talajba,az választhat csak NPK tartalmú osmocote-ot is pl. a Tomaten,Zucchini&CO dünger-t. 

 




Az Osmocote műtrágyák hatásideje általában 6 hónapig tart,ennyi ideig eresztik ki magukból a kis golyócskák a tápanyagot. Akváriumi vizes körülmények közt valószínüleg ez az idő változik ,de így is több hónapra való tápanyagot tudunk a talajba juttatni. 


                                A kijuttatás módja.


Többféle módon is ki tudjuk juttatni az osmocote golyócskákat.A legtermészetesebb módszer a jól bevált agyag golyócskákba való belegyúrás majd szárítás után a növények tövéhez kijuttatva. Ez plusz anyagköltséggel jár (kézműves agyag beszerzése)és kicsit munkaigényesebb az előállítása. 


Kedvelt és a nagyobb táp gyártók átal is használt módszer a gél kapszulákba töltés. A gyógyszeriparban használatos üres kapszulákat akár az ebay-en, aliexpressen is beszerezhetjük.Ezek a zselatin kapszulák a gyökérhez dugva elolvadnak .Hátránya talán a csúszósabb kapszulákat nehezebb mélyre dugni,valamint érdemesebb csak a szükséges mennyiségű kapszulát elkészíteni mert nedvességgel érintkezve a gélkapszulák gyorsan összeragadnak,kilyukadnak.

Házi készítésű osmocote kapszulák.

1000 darabos kapszula csomag az ebayről 5 dolláért.


Harmadik módszer a fagyi kocka eljárás. Ahogyan jégkockát készítünk,ugyanúgy járunk el csak a kockákba megfelelő mennyiségű osmocote-ot szórunk. Én nem vagyok híve a jégkocka gyökérhez dugdosásnak bár negatívumról itt sem olvastam,viszont nem árt gyorsan dolgozni... :-) 

Fagyasztott növénytáp


                     A kiürült fagyasztott haltáp blisztere tökéletes a célra 


Magam egy saját módszert alkalmazok melyet injektálásnak neveztem el. Műanyag egy mililiteres fecskendő végét levágtam ,így kényelmesen feltölthető a kis osmocote golyócskákkal. A fecskenőt a talajba szúrom a gyökérzónáig majd picit visszahúzva beinjektálom a kívánt műtrágya mennyiséget. Egyszerű ,közvetlen a gyökerekhez kerül a tápanyag. 






                                          Mennyit adagoljunk? 


Nincs túl sok számszerű adat az osmocote adagolására vonatkozólag,de ezek kb. hasonlatosak a neves gyártók gyökértápjainak adagolásához.Ezek szerint egy kapszula átlagban 16-20 négyzecentiméter területre elég. Természetesen itt a kapszula mérete is fontos mivel többfélét lehet kapni .Az általam használt 25mm hosszú kapszulákba kb 0,5 gramm osmocote fér,míg mások 0,8grról írnak valószínűleg nagyobb kapszulákkal.  Ausztráliában létezik a Scott's Osmocote kifejezetten kerti tavakra,és akváriumra ajánlott terméke,ott 15 cm-ként egy darabot ajánl. Mivel az osmocote rendszerű műtrágyákat elég nehéz túladagolni,ezért ne aggódjunk ha a darabszámot tekintve esetleg kétségeink lennének. 

                             Milyen időközönként adagoljunk?


Szárazföldi kultúrákhoz manapság már többféle hatástartamú osmocote műtrágyát gyártanak a különböző igényeknek megfelelően 3-4 hónaptól egészen 16-18 hónapig is tápanyagot biztosító verziókból választhatunk. Hazánkban leggyorsabban elérhető substral osmocote 6 hónapig biztosítja ezt. A melegebb környezet felgyorsítja a tápanyag leadást,míg más tényezők, mint például a sószint, az aljzat pH-ja, a mikrobiális aktivitás, a vízminőség és a csapadék nem befolyásolják a tápanyag-felszabadulást.


                                    Milyen mélyre helyezzük? 

Mindenképpen a gyökér zónához,vagy egészen le az akvárium aljáig,de minimum három-négy centiméter mélyre. Ha növényeket ki kell húznunk a talajból,óvatos lassú mozdulatokkal,rázogatva húzzuk,hogy a golyók semmiképpen ne kerüljenek  felszínre. Ha mégis megtörténne a golyókat távolítsuk el a vízből.

Végezetül az akváriumomról pár kép. Ez a setup úgy készült hogy az inert (szűrőhomok) talaj alá már az elején osmocote trágya került. 











 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése