2010. július 25., vasárnap

Fitohorm Mikromax...szubjektív gondolataim

Hazai viszonylatban manapság elterjedt mezőgazdasági szer alkalmazásáról szeretném leírni saját tapasztalatomat.



Peti44 blogján olvashattok e népszerű termékről,melyet a hazai akvakertészek közül sokan használnak.
Én is vásároltam egy kedves akvarista társamtól próbaképpen,gondoltam miért ne spórolnék én is ha lehet?
Első látásra az árán kívül a EDDHSA kelátolás is meggyőző volt,tehát sokkal stabilabbnak kell lennie,mint az általam használt angliából vásárolt mikro keverék,mely csak EDTA kelátolt.

Az angol keveréket több mint egy éve használtam,tulajdonképpen meg voltam vele elégedve.Nekem nem voltak gondjaim a "gyenge" kelátolás miatt.Vasszintemet is folyamatosan 0,5mg/l szinten tudtam tartani,kicsapódás,vagy hiánytünet sosem jelentkezett.
Mégis,ki az aki nem szeretne spórolni?Abból az egy liter Mikromaxból amit vettem ezer évig tápozhatnék.

Mint minden változtatásnál az akvárium körül,ennél sem kapkodtam.A növényektől türelmet tanul az ember.Hetek kellenek,mire valamiféle következtetést le lehet vonni egy változtatás után.
Igyekeztem,állandó,változatlan feltételeket biztosítani,tehát semmi máson nem változtattam.Sem a makro elemek arányán,sem a vízcseréken,sem a co2 mennyiségén.Szűrőt sem tisztítottam,aktív szenet nem alkalmaztam,tehát véleményem szerint stabil feltételek közt került sor a tápváltásra.

Első körben a mások által is ajánlott 20X-os hígitást alkalmaztam.Természetesen ioncserélt vízzel készítettem 100ml oldatot.Ez a módszer elég gyanús lett már egy hét múlva,mivel az oldatom szépen bezavarosodott.Készítettem másikat,hátha valamit elbaltáztam,de azzal is így jártam.

Körbeérdeklődtem a dolgot és azt az általam is felvetődött választ kaptam,hogy bizony lehet,hogy ez a szer higítva  nem bírja sokáig az állást,különböző lebomlási folyamatok miatt zavarosodhat.Mellesleg a mezőgazdasági szereket  higítás után illik azonnal felhasználni,sosem tároljuk oldat formában sokáig.

Mivel a szer magasabb réztartalmú mint a szokványos akvarisztikai szerek,ezért is,meg a vastartalom miatt is folyamatosan teszteltem a vizet.Mivel réztesztem nem volt csak vas,ezért úgy terveztem,hogy óvatos adagolással megpróbálom 0,5mg-on tartani a vasat,akkor talán a rézzel sem lesz gondom.Ez főleg a garnélák miatti óvatoskodás volt,ők nem szeretik a sok rezet,rájuk előbb lehet halálos,mint a halakra.

Egy hét elteltével,az ajánlott adagolással 0mg/l vasat mértem.

Közben értekeztem más akvaristákkal akik azt ajánlották,hogy ne higítva ,hanem töményen alkalmazzam 1 csepp/30liter dózisban.

Követtem is a tanácsot és onnantól így alkalmaztam a szert.

Második héten sem tudtam vasszintet mérni,de adagot nem emeltem csak 6 csepp/180 liter adagig,e fölé nem mertem menni.Így is a hét végére kellemesen barnára színezte a vizet a szer,mely az egyik hátulütője a dolognak.

Második héten már mintha fakóbbak lettek volna a piros növényeim,de nem gondoltam még rosszra.Úgy véltem,talán a vastesztem nem tudja mérni ezt a kelátolt vasat.

Harmadik hétre már nyilvánvalóan vashiányom volt,pedig még arra is ügyeltem,hogy reggel lámpakapcsolás előtt adagoljam a vízben köztudottan instabil vas miatt.

Negyedik hétre elég rossz állapotba kerültek a piros levelű növények,főleg a Rotala macandra sápadt el a történtektől.A zöld növényeken nem látszott semmi.Vasszint továbbra is max 0,1mg körül volt.

Ötödik hétre meguntam a dolgot és leálltam a szerrel,de ekkorra más kedves vendég is jelentkezett az akváriumban.Soha nem volt ecsetalgám az akvárium másfél éves pályafutása alatt,most mégis beköszönt.

Tapasztaltabbak most az fogják mondani,hogy a tápozástól ez lehetetlen,mert nem attól jelenik meg az ecsetalga.Én is ezt mondom,mégis,stabil feltételek mellett csak a tápváltás változtatásával egy hét alatt ellepett az alga melyet a táp elhagyása után hetekbe tellett megfékeznem..Nem állítom,hogy a mikromax volt a ludas,de érdekes egybeesés volt.

Visszaálltam az eredeti tápomra.Hónapok múlva tettem még egy rövidebb próbát,de ez sem járt sikerrel.

Véleményem mint a bevezetőben is írtam erősen szubjektív.Nem állítom,hogy nem alkalmazható a táp,eddig sokaknak bevált és sikerrel alkalmazzák,csodás növényes akikban.Ha jól megnézem azt hiszem én vagyok az első aki panaszkodik....

Nekem nem vált be.

9 megjegyzés:

  1. Sajnálom, hogy Nálad nem vált be. :( Érdekes, hogy pont vashiány jött nálad elő, mert nálam meg pont a vashiányos növények jöttek rendbe.

    VálaszTörlés
  2. Én is sajnálom.Jobban mondva a pénztárcám sajnálja legjobban....
    Kipróbáltam,nekem nem ment,lehet én hibáztam,ezért is szubjektív az én véleményem.
    Örülök,hogy sokatoknak viszont megy a dolog.Én nem adom fel,most megint egy újat fogok kipróbálni. :-) Úgy látom az akim megmarad ilyen kisérletezősnek....

    VálaszTörlés
  3. Szia Zsotyi!

    Érdeklődnék, hogy az Angliából rendelt mikro keverék mennyire vált be neked? Valamint rendelésnél szállítással minden rendben ment?
    Elég sokat gugliztam a napokban, mert szeretnék egy vízben oldható mikro keveréket találni (vagy olyan oldatot, mely nem színezi a vizet), mely alkalmas az akváriumi használatra és az összetételét lehet tudni. Kicsit frusztrált vagyok, hogy egyelőre Mo-n nem találtam ilyet..
    Te tudsz esetleg?

    köszi
    Laci

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Nekem megfelelt ezidáig.Az Aqua Essentials-tól rendelt is nagyon jó,csak az drágább,meg a posta is húzósabb.Az E-bay-ről rendeltet használom egy éve,ez olcsóbb.Igaz töményebben kell használnom,mint a "gyári" ajánlás,de még így is bőven gazdaságos.Egyáltalán nem színezi a vizet egyik sem.
    Magyarországon csak a GA micro tápja az elérhető,de ez nekem megfizethetetlen...A többi all in one trutyiról meg ne beszéljünk.
    A szállítással nincs gond,főleg Angliából nem szokott probléma lenni.Az Aqua Essentialstól három(!)nap alatt itt volt a cucc,az ebay-ről meg tán 8-9.Ha érdekel elküldöm a linkeket.
    Zsolt

    VálaszTörlés
  5. Szia!

    Aqua Essential már nem tart ilyen cuccot...
    E-bay-es linket el tudod küldeni nekem? Rendelek onnan...
    köszi
    Laci

    VálaszTörlés
  6. Szia!
    Miért ne tartana?Csak most kifogytak a készletből.Az alsó sorban lehet értesítést kérni,ha ismét készleten lesz.Gyakran kifogynak belőle sajna.

    Az Ebay link itt:

    http://cgi.ebay.com/Trace-Elements-Mix-Aquarium-Plants-400g-/180598893929?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item2a0c886d69

    Van kisebb kiszerelés is neki.A 400gramm 3,8 fontos postaköltéggel jön.
    Érdemes kipróbálni a folyékony Micro plust is amit szintén ő árul.Ez egy lengyel cucc,jó kelátolt,stabil folyadék.Ugyan én nem próbáltam,de sokan dicsérik.

    http://cgi.ebay.com/MIKRO-PLUS-Aquarium-Fertiliser-100ml-trace-elements-/170584896646?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item27b7a6f486

    Üdv
    Zsolt

    VálaszTörlés
  7. Szia!

    köszi a linkeket.
    Onnan tudom, hogy nem tartanak, mert felhívtam őket, és azt mondták, hogy mivel nincs rá igény (?) már nem tartanak és nem is fognak tartani...

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Nekem sem "jött be" a tápváltás GA micro helyett próbáltam volna használni,több mint két hét után az a tapasztalatom hogy ugyan olyan adagolás mellett erősebben színez mint a GA ás ráadásul kezdenek sárgulni a levelek pedig azelőtt semmi probléma nem volt velük.Sajnálom mert az ára miatt jó lett volna de ha nem jó a növényeknek akkor mégis ez a pénzkidobás! Üdv:Szabolcs

    VálaszTörlés
  9. Köszi a megjegyzést.Sajna több helyről is volt visszajelzés,hogy nem az igazi.Legalábbis az akváriumban nem.A kerti növények csípik,ott nincs gond.De hát ez egy másik játék....

    VálaszTörlés