2011. június 13., hétfő

Ioncserélő műgyanta regenerálása házilag.




Az akvarisztikában hosszú évek óta ismert és viszonylag olcsó vízlágyító eljárás az ioncserélő műgyanták alkalmazása. Manapság is több helyen kapható az un. kevertágyas műgyanta literes kiszerelésben.





A kevertágyas műgyantáról tudni kell, hogy úgynevezett kation és anion cserélő műgyanta keverékét kapjuk a csomagban.Ezek az apró színes műgyanta szemek úgy működnek ,hogy a lágyítandó víz meghatározott ionjait, a felületükre előzőleg felvitt ionokkal cserélik le. Ezért ezek a műgyanták alkalmasak arra, hogy az akvarisztkai célra túl kemény vízből eltávolítsanak oldott anyagokat, ill. a meghatározott anyagokat megkössenek. Jelen esetben a víz keménységét okozó kalcium és magnézium ionokat.
Részletes információ az eljárás kémiájáról itt olvasható.

Általában egy liter műgyantával 100liter kemény vízből tudunk 0NK-s vizet készíteni. Ezután a műgyantánk kimerül, további lágyításra alkalmatlan lesz.
Ipari körülmények közt regenerálják, hogy újból felhasználható legyen. Ha visszavisszük mi is a használt gyantánkat, a vásárlás helyén általában bizonyos összegért frisset kapunk cserébe, amit aztán újból felhasználhatunk.

2011-es árakon kb. 2000 Ft-ba kerül egy liter friss gyanta, és kb. 800Ft-ért kapunk cserébe a kimerült helyett regeneráltat.

No, de mit tegyen az az akvarista, aki távol lakik a bolttól és nincs lehetősége visszaszaladgálni, vagy éppen kicsit soknak tartja a regenerálás költségeit?

Házilag is megoldható a műgyantánk regenerálása, ráadásul olcsóbban is. Egyetlen hátránya ennek a házi regenerálásnak az időigényessége, mindazonáltal kb.3-400 Ft-ból, ki tudunk hozni egy-egy regenerálást.

A regenerálást több fórumon is tárgyalták nálam tapasztaltabb akvarista társaim, az ötletet és az eljárást is tőlük tanultam. Köszönom Kapi nagyszerű és érthető tanácsait, nélküle nem boldogultam volna én sem.

Felhívom minden vállalkozó kedvű akvarista társam figyelmét, hogy a következőkben ismertetett eljáráshoz erős, maró hatású vegyszereket használunk! Fokozottan ügyeljünk magunk és mások testi épségére, használjunk védőszemüveget, gumikesztyűt! A maró vegyszerek elszínezhetik a mosogatót, asztalt, ezért fém mosogatóba ne öntsük,bánjunk nagyon óvatosan velük!

Tehát én így regenerálok otthon:

Szóval van nekünk ez az összekevert műgyanta.
Kevertágyas műgyanta

Egyik fele kation cserélő a másik fele anion cserélő részekből áll. Jó sokan vannak! Mindkét fajta golyócskát más szerrel kell regeneráljuk, ezért szét kellene valahogy válasszuk őket. Mivel nem vagyunk Hamupipőkék és a galambok sem fognak berepülni az ablakon,hogy szétválogassák a golyócskákat,így nekünk kéne valami furmányost kitalálni.
Szerencsére a kétfajta gyantaszemek nem egyforma fajsúlyúak, így egy kis sóoldattal szétugraszthatjuk a társaságot.
A szétválasztáshoz én egy 3-4 literes műanyag átlátszó edényt (polikarbonát, kisállat, hal szállítására készült téglalap alapterületű edényt választottam, lényeg, hogy széles legyen, hogy a szétválasztásnál könnyebben bele tudjunk nyúlni és a felszínről felkeveredés nélkül le tudjuk önteni a feljött műgyantát.
Lehetőleg jódmentes, tiszta sót alkalmazzunk a melóhoz.

Keverjünk jó tömény sóoldatot kb. 2 litert. Öntsük bele a kevert gyantát. Persze a használt gyantát, előtte visszalágyítottam vele 100 liter vizet!
Először csak pár szemcse jön fel.
Kezdődik a szétválasztódás a sóoldatban

Ha nem elég tömény a sóoldat nem fognak megindulni felfelé a szemek. Ilyenkor lehet hozzáadni még tömény sóoldatot, amíg elindulnak a könnyebb szemek mind a víz színe felé. Ahogy töményedik az oldat,úgy úsznak a felszínre a könnyebb anion cserélő gyantaszemek. Egy bizonyos töménység után szinte mind szétválik,óvatos kevergetésre. Ehhez nekem jó 30-40 deka só kellett.
Szétválasztva,felül az anion,alul a kation cserélő szemek

.
A világosabb színű, apróbb szemű anion cserélő úszik fel a tetejére. Én ezt egy harisnyába szűrtem le.( térdfix harisnya a legalkalmasabb, ez nem túl hosszú,de legyen új,mert a kiszakadt harisnyán kiszökik az apró gyantaszem!) Lányok előnyben,a fiúkra ferde szemmel néznek a boltban,ha harisnyát válogatnak! :-)

A kation cserélő nehezebb marad alul. Ezekben láthatsz számos fekete szemcsét is.
Ha mindkettő harisnyában van elkülönítve, öblítsd át csapvízben őket.
Szétválasztva,"bezsákolva"

A szétválasztás megvolna mehetünk tovább.....

Regenerálás.
A kation cserélő gyantát sósavval regeneráljuk (ez a nehezebb, fekete szemeket is tartalmazó gyanta)
1 liter sósav kell hozzá. Minimum 10%-os, de én inkább ajánlom a 20%-ost, nekem akkor jobban regenerált, ha töményebbet használtam.
20%-os sósav

Harisnyából feltétlen ki kell önteni a regeneráláshoz, mert a sav szétmarja egy pillanat alatt!!!
Kétliteres kancsóba beleöntjük a gyantát,rá egy liter 10-20%-os sósavat. Szemre,kézre,fém mosogatóra vigyázni,szétmarhat mindent,vagy foltot hagy!Fél óra kell a regeneráláshoz. Néha keverjük meg egy ócska kanállal.

Az anion cserélő a világosabb, könnyebb, apróbb szemű gyanta (ami feljött a sóoldatban is)
Ezt lúggal regeneráljuk. Nátrium-hidroxid (nátronlúg,marónátron) kell hozzá.4-5%-os töménységben. Ha tudsz nátronlúgot oldatban szerezni akkor könnyebb dolgod van, csak el kell készíteni az oldatot csapvízzel, ioncserélt vízzel, és mehet bele  gyanta .Nátrium-hidroxidot honnan szerezzünk? Szappan készítéssel foglalkozó webáruházakban kapható kilós kiszerelésben 1000-1500Ft körüli áron nátrium hidroxid mely megfelelő az oldat készítéshez. 








Kb. bő fél deci lúg kell nekünk a 4-5%-os oldathoz.

A fél deci nátronlúg szemcsét feloldod egy liter vízben. Vigyázz, erősen mar ez is, oldja a fehérjét, szép sebeket szerezhetsz tőle!Oldódás közben hőt termel,ezért bő vízben oldjuk!
Ebbe az oldatba kerül a világos anion cserélő gyanta.

Ez is fél óra regenerálás, néha megkevergetve.

Regenerálás alatt

Ha letelt az idő, az oldatokat leöntöd, felhígítod,hogy a harisnyát ne marja szét,majd átöntöd őket a harisnyába,közben jól átöblíted többször.A sósavast könnyebb öblíteni,a nátronlúgos ragaszkodóbb. Én csapvíznél öblítem a harisnyában jó alaposan átmozgatva. Persze el kell találni, mert minél több csapvízzel öblítesz, annál inkább szennyezed újra a regenerált gyantát, annál kevesebb vizet fog tudni visszalágyítani.(Ördögi kör!)


Az elhasznált vegyszereket nem tudod még egyszer felhasználni,de ne dobd ki.A sósav WC tisztításhoz még bőven tökéletes,a nátront a konyha lefolyóba,vagy padlóösszefolyóba öntve megelőzhetjük a dugulásokat,tehát még hasznot is hajtunk.


Figyelem!A két vegyszert még véletlen se öntsük össze!Az egészségre káros,a nyelőcsőt légutakat erősen irritáló gázok keletkezhetnek!

Átöblítés kész. A harisnyákba töltött gyanták készen állnak az újabb lágyításra.A csapvíz lágyítását a képen látható ételtartó dobozból és egy power head szivattyúból készített eszközzel végzem. berakom a hordó aljába és 1,5-3 órát járatom. Megoldás még egy régi nagyobb belső szűrőbe való betöltés is, de pl. a power head szivattyúval elvégezhetjük a feltöltést is.
Tescos ételtároló doboz megfurkálva



Telik a hordó....

Munkában a szivattyú,majd el lágyulok!..:-)
Folyamatosan mérjünk!

A fent leírt módszerrel én 70 liter 12-15Nk-s vizet tudok így 1-2NK-ra visszalágyítani egy adag gyantával. Szerintem nem rossz.A gyantát már kb. 15X regeneráltam és működik. Persze egy idő után a vízben lévő szerves anyagok eltömítik, lecsökkentik a gyanta kapacitását, de addig még sok vizet lágyíthatunk, és egy kis pénzt is spórolhatunk ezen eljárással.

Melegen ajánlott vízcsere előtt a pH-t mérni! Nehogy az átöblítés esetleges hiányosságai miatt a halaknak, élőlényeknek baja essen,másrészt a túl nagy pH különbség sokkot okozhat.


5 megjegyzés:

  1. Köszönöm ! akkor így lesz ! :) Köszönet Kapinak is :)

    VálaszTörlés
  2. Hali azt szeretném kérdezni hogy az 1liter 20% sósavat és a 0,5dliter lúgot, 1liter gyantához adod? A másik dolog ha pl egyszerre akarok 10 liter gyantát regenerálni és 1 literenként csinálom a leírtak alapján a elhasznált sósavat és lúgot amit leöntök a gyantáról felhasználhatom a következő 1liter gyantához vagy keverjek új oldatott és sósavat is bontsak újat?Ám NÁTRIUM-HIDROXID 1500ft os áron van 1kg szóval ha így csináljuk még olcsóbb.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm az ismertetőt! Ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
  4. Örülök , hogy megtaláltam a leírásod , és köszönet.

    VálaszTörlés
  5. Én ép most szívok vele, örülnék egy kis segítségnek! Ma a kationt próbáltam regenerálni sósavval, de 30%-ossal, és nagyon fura eredményt kaptam. A félliteres szűrő előtt, és után mértem a tds-t, és előtte 60-utána 120-150 volt, ami azt jelenti, hogy nem hogy nem szűr, hanem vissza is enged valamit a vízbe! Egy órán át regeneráltam, és az öblítés is eltartott egy darabig, elképzelhető, hogy sokat volt regenerálva?

    VálaszTörlés