2010. február 10., szerda

Csináld magad - Belső Co2 reaktor

Persze,az ötlet nem tőlem ered,mások,máshogy,vagy talán ugyanígy,de elkészítették ezt a szén-dioxid reaktort.
Én csak a saját web-fabrik tákolmányomat osztanám meg veletek,a hazai viszonyok,elérhető alkatrészek felhasználásával...




Ott kezdődött minden,hogy a 180 literes akimban túl pazarlónak véltem egy üveg diffuzor alkalmazását a nagynyomású palackhoz.Persze ez nem így van,én azonban mást szerettem volna. Külső reaktort sem akartam,mert egyrészt féltem,hogy egy házi kütyüvel eláztatom a lakást,másrészt a nagy külső szűrőm miatt semmi helyem nem volt az aki szekrényében egy ilyen megoldáshoz.Mindenképp egy belső megoldást akartam,bár ez rontja az aki összképét,de nekem megnyugtatóbbnak tűnt.

Ezt a bemosót már sokan megcsinálták előttem,talán olcsóbb alkatrészekből.Fő ismérve,hogy az esőztető cső végére van aplikálva,így a tisztított víz zúdul át a co2-vel átporlasztott vízoszlopon,így a co2 és a vízáram találkozásakor a gáz őrült örvénylésbe kezd míg be nem mosódik abban.A co2-vel dúsult víz a szivaccsal lezárt henger alsó végében távozik az akiba.Nem mondanám száz százalékosnak,később én isdiffuzorra váltottam,de ennek nem a hatékonyság volt az oka.

Hozzávalók:

-Egy aljzat leszívó,mulmozónak a műanyag hengere.Ilyet pl. a Fressnapf állati áruházban is kapni(ott 1900 pénz).A hozzátartozó gumicsőre természetesen nem lesz szükségünk,csak a szürke fej részére.
-egy darab Eheim levegő porlasztó.Azért szeretem,mert nagyon finoman porlaszt,állítható,és tisztítható is.Ára az Aquadepoban 900 pénz.
-két darab tapikorong,bármilyen
-egy darab durva szivacs,a henger méretére vágva
-kb. 50centi levegő,vagy co2 cső
-nekem egy darabka 12/16-os esőztető cső is kellett,leszűkítendő a vastagabb esőztetőmet.
- egy darab visszafolyás gátló


 Szerszámok:

Fúró,fúrószár 10-es ,16-os
Melegragasztó pisztoly
Éles kés,vagy sniccer

 

Először is tisztára mostam az alkatrészeket.A képen látható módon átvezettem a csövet a fejrészen.Majd rácsatlakoztattam az Eheim porlasztót.

 


 

Bejelöltem az esőztető belépési helyét,és átellenben a tapadókorongok helyzetét is.
Megfúrtam a három lukat.
Behelyeztem az esőztető csövet,és a tapikorongokat is.A levegőcsövet ráhagyással raktam bele,hogy később alulról ki lehessen húzni a porlasztót,tisztítani,állítani.



 

Mivel a felső fejrész eredetileg vastagabb furatú,így az átvezetett 4/6-os csövet melegragasztóval körbetömítettem.Ez FBS-el,sziloplaszttal is elvégezhető.

Rácsatlakoztattam egy gumicső közdarabbal az esőztető csövemre.Így,(megfelelően nagy teljesítményű szűrő esetében) még bőven marad nyomás az esőztető furatain,és a reaktoron is.




Egy darabka beoldatlan gázoszlop mindig marad a befolyó ágnál a reaktor felső részében.Megfigyeltem,hogy,ahogy a víz telítődik estére szén-dioxiddal,úgy nő ennek a gázoszlopnak is a magassága,tehát,így egyfajta co2-tesztként is működik.



Persze ez így nem a legolcsóbb megoldás volt,de más anyagok felhasználásával fillérekből előállítható.

1 megjegyzés:

  1. ez hány literek akváriumigjó szerinted egy 250 eshez milyet vagy mekkorát kellene?

    VálaszTörlés