2010. február 16., kedd

Növényeink - Limnophila aromatica


Limnophila aromatica
Tudományos neve: Limnophila chinensis var. aromatica (Lam.) Merr..

A nemnév Limnophila a görög limne-ből (λμνη) "tó" és Philos (φιλς) "barátságot köt" szóból eredeztethető....




Szinoníma nevek: Ambulia aromatica, más néven hántolatlan rizs fűszer
Család:Plantaginaceae. Régebben a  Scrophulariaceae(Tátogatófélék) családjába sorolták.

Leírása,élőhelye:
Trópusi virágos növény,a lándzsás útifű család tagja.Őshonos Délkelet-Ázsiában,forró égöv alatt,leggyakrabban a vizes környezetben,különösen az elárasztott rizsföldeken.Vietnamban "ngo om" -nak hívják és elsősorban fűszernövényként használják.Másodsorban gyönyörű akváriumi növény,mivel ő is mint sok más társa,mind emersen,mind submersen képes növekedni.Észak Amerikába a Vietnami háborút követően az emigránsok vitték el magukkal.

Felhasználása:
Kiváló fűszernövény.L. aromaticanak az íze és aromája emlékeztet a  citrom és az édes kömény elegyére.  Ezt alkalmazzák leggyakrabban vietnami konyhában, amikor szükség van "ngo om"-ra. Ez az egyik összetevője a canh Chua-nak,tenger gyümölcsei levesnek(amolyan édes-savanyú leves),és a 'phở' nevű levesnek is.

Akvarisztika:
Gyönyörű háttér/stem növény,mely közepesen nehezen tartható.Kedvező körülmények közt gyorsan nő.Gyönyörű színeit azonban csak megfelelő megvilágítással,intenzív tápozással és co2 bevitellel élvezhetjük igazán.Vas különösen fontos a jó szín és a megfelelő növekedés eléréséhez.Ültetésénél vegyük figyelembe a kb. 5-8cm-es szárszélességét is.

Csodálatos színét akkor használhatjuk ki leginkább,ha az akváriumban sötét háttér előtt alkalmazzuk,mellé kisebb levelű fényes,világoszöld levelű növényeket ültetünk.





Kevés fénynél kb. ilyenre számíthatunk


Emers formája




Ha esetleg hagyjuk kinőni.... :-) 
  

  


3 megjegyzés:

  1. Kedves Zsotyi!

    Nagyon értékeltem, és sok szempontból hasznosnak találtam a blogod tartalmát. Mivel szakember vagy szeretném megkérdezni tőled, hogy az akváriumi növények üzletben kapható oldott, illetve szilárd állapotú műtrágyáját lehetne-e helyettesíteni otthon elkészíthető, és olcsóbban beszerezhető anyagokból?

    Előre is köszönöm a segítségedet.
    Üdvözlettel: O. Józsi

    VálaszTörlés
  2. Kedves Józsi!
    Az általad felvetett probléma megoldására sok próbálkozás folyik és folyt régebben is több-kevesebb sikerrel.
    A szabadföldi növényekhez készült műtrágyákkal az a probléma,hogy akváriumi alkalmazásuk a nem megfelelő tápanyag arányok miatt sokszor lehetetlen,vagy egyes anyagokból túlzott mennyiséget tartalmaznak,melyek károsak a halakra,gerinctelenekre.Ha sikerül is belőni egy-egy készítményt akváriumi arányra,akkor is ott a probléma,hogy a vízben ezek a tápanyagok a nem megfelelő kelát kötések miatt igen instabilak.Magyarul a fény,a víz kémhatása és a hőmérséklet miatt olyan anyagokká alakulnak,melyek a vizinövények számára nem lesznek felvehetőek.
    Legutóbbi kísérletezés pl a Fitohorm Mikromax nevű készítményével történtek,elég jó eredményekkel.Erről Peti44 blogján olvashatsz is.
    Ezért a legtöbben vegytiszta porokból keverik ki a makro tápanyagokat.Kálium-nitrát,Kálium-foszfát és kálium-szulfát szükséges ehhez.A micro tápanyagokat pedig kész keverék porokból kikevert oldattal pótóljuk,de ezt én is külföldről rendelem.Erről a tápozási módszerről bővebben Nigro blogján olvashatsz.
    http://akvarisztika.budapet.hu/2008/12/09/keymaker-a-novenytapokrol/
    Elsőre talán bonyolultnak fog mindez hangzani,de a legegyszerűbb,legolcsóbb és leghatékonyabb tápozási forma ez,mely mellesleg sikeres is,mivel a növények pompás növekedésükkel hálálják meg mindezt.Éves szinten nagyságrendekkel a gyári tápok árai alatt maradhatsz.
    Ha érdekelnek a beszerzési források,elkészítés,adagolás rejtelmei,szívesen segítek.
    Zsotyi

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsotyi!
    Szeretném megkérdezni, hogy Te foglalkozol-e házi növénytápkészítéssel?

    válaszod az email címemre várom így nem gyártunk felesleges hozzászólásokat!
    supert@vipmail.hu

    Köszönöm!
    Üdv.:Misi

    VálaszTörlés